Een primeur op de HortiContact was de introductie van full spectrum led-buizen voor de tuinbouw. Met deze buizen wordt een zonnige lentedag nagebootst voor een optimale plantengroei. Door glas te gebruiken wordt het spectrum nog beter weergegeven, claimt Arnaud Teller, CFO van AGRO LED Tube.

Er zijn twee buizen met leds ontwikkeld (120 en 150 cm) die passen in een standaard TL-armatuur. De leds zitten gemonteerd in een glazen buis, wat een betere lichtdoorlatendheid en spectrumverdeling geeft dan polycarbonaat. Ook wordt de buis daardoor minder warm, wat ten goede komt aan de levensduur van de leds. Het lichtspectrum kan bovendien aan de wensen van de klant worden aangepast. Verder is de investering bescheiden te noemen in vergelijking met andere led-systemen: Teller spreekt van een hightech product voor een lowtech prijs.

Gesloten teeltsysteem
Daarnaast is een teeltsysteem ontwikkeld voor de opkweek van (groente)planten. Het systeem bestaat uit een volledig daglichtloze klimaatcel, waarin diverse teeltlagen een geïntegreerde installatieconstructie vormen. Het klimaat in de cellen wordt geregeld door gebruik van koelplafonds en luchtbehandeling. Omdat de buizen breder zijn dan de teeltlagen van de ‘Deense kar’ zijn er geen donkere randen en groeien alle planten even snel op. De lichtopbrengst per armatuur van 150 cm bedraagt 50 micromol. Voor een lichtopbrengst van 100 micromol, bijvoorbeeld voor sla, moet je dus twee buizen per teeltlaag monteren. Er passen maximaal vijf buizen op een teeltlaag.

Tekst/foto: Mario Bentvelsen.